Повече от сензори + автоматизация
Търсене

Фирмена история

1948

 

Moritz Juchheim

Основаване на ф-ма M. K. JUCHHEIM (по-известна като JUMO) от Мориц Курт Юххайм и начало на производството на стъклени термометри. Той е роден на 04.07.1910 в Илменау, Тюрингия, където неговият баща вече произвежда термометри. Още от самото начало неговата философия е да се произвеждат високосачествени уреди и да се предлагат възможно най-добри услуги.

1949

  • Закупуване на фабриката за проводници във Фулда, стартиране на производство на защитни арматури за стъклени термометри;
  • Оборудване на стругарна
  • Първо участие на панаирав Хановер

1950 - 1959

Разширяване на програмата с производство на стрелкови термометри и електро-механични термостати.  Създаване на международна дистрибуторска мрежа.

1960 - 1969

Начало на производство на електронни регулатори, измервателни и регистриращи уреди, както и температурни датчици.

1965: Петер Юхайм, син на основателя на фирмата, става съуправител.

1970 - 1979

Експанзия чрез нови разработки и усъвършенстване на електронни регулатори, програмни уреди, регистратори и преобразуватели на сигнал

1970: персоналът на JUMO във Фулда е почти 1.000 души

1978: с внедряването на микропроцесорната техника в своите уреди и с развитието на съответния софтуер JUMO се превръща в един от първите производители на микропроцесорни регулатори.

1979: стартира производството на първите електронни преобразуватели на налягане

1980 - 1989

  • Въвеждане на тънкослойната технология при производството на платинени сензори. Започва използването на роботи при производството на сензори.
  • Начало на производството на аналитична техника.
  • По-нататъшна експанзия чрез съсздаването на дъщерни фирми в чужбина

1985

 bjuchheim_s
 

Инж.Бернхард Юххайм поема управлението на фирмата след смъртта на по-възрастния си брат Петер Юххайм. Бернхард Юххайм е роден на 24.12.1949г.

1990-1999

  • Динамичен растеж чрез високотехнологични уреди, процесни системи, интелигентни преобразуватели, различни технологии за комуникация, модерен софтуер за визуализация и т.н.

1991: Отделът по развойна дейност се мести в нова сграда. Сертификация по DIN EN ISO 9001

1992: създава се лаборатория за калибриране (DKD-лаборатория), поделение на немската метрология Deutscher Kalibrierdienst

През 1993г. официално е регистрирано търговско представителство на JUMO в България - ЮМО Измервателни и контролни уреди.

1994: внедряване на нова информационна система

1995: отваря врати центърът за обучение на JUMO

1996: Мориц Курт Юххайм умира на 02.11.1996г. До смъртта си той играе активна роля в управлението на компанията.

 

2000-2009

2002: На 03.08.2002г официално е открита нова производствена и административна сграда за температурни датчици и сензори с площ 4.680 м² .

manufacturing_building_DE_FD_plant3

2003: Търговската марка JUMO придоби през годините изключително международно значение в областта на измервателната и регулираща техника и автоматизацията на производствени процеси. В резултат на това се взема решение формалното наименование на фирмата в Германия да се напасне към международно известното име. През юни 2003 M. K. JUCHHEIM GmbH & Co се преименува на JUMO GmbH & Co. KG.

Маг. по икономика Михаел Юххайм е избран наред със своя баща за управител на фирмата.

mjuchheim_s

 

2005: Влиза в експлоатация нов логистичен център със склад за готова продукция и опаковъчен отдел. Увеличаване на скоростта и надеждността на експедицията чрез автоматизирана складова и експедиционна система.
Изграждане на нов високотехнологичен ІТ-център

На пазара са пуснати иновативни продукти, сертифицирани по SIL за минимизиране на рисковете в производството и за потребителите.

2006: Американската дъщерна ф-ма JUMO Process Control Inc. се премества в нова сграда, в която има обособено място за производство на температурни датчици.

 

USA_building

Скоро след това JUMO инвестира в нова сграда в Щефа, Швейцария, като по този начин се обединяват производството и администрацията на JUMO, Швейцария.

CH_building

 

2007: В чест на основателя на фирмата улицата, водеща до централата в град Фулда е преименувана на негово име.

Начало на производството на безжични температурни датчици.

През февруари 2007г. е регистрирана дъщерната фирма ЮМО България ЕООД.

straßenschild

2008: В началото на май в Мадрид е открита новата сграда на дъщерната фирма в Испания JUMO Control S.A.

jumo_spain

2010-2019

2011: JUMO получава сертификат AEO („Zollrechtliche Vereinfachungen/Sicherheit“ AEO F), което е признание за изключителна надеждност като доставчик в рамките на международния стокообмен. Сертификатът AEO F възможно най-високото официално международно признание, давано от митническите власти.

Лабораторията DKD (Deutscher Kalibierdienst) на JUMO получава сертификат от новата Служба по акредитация на Германия (DAkkS).

2012: Откриване на новия логистичен център във Фулда

Служителите на JUMO надхвърлят 2000 души.

2013: Завършва сертифицирането на JUMO като официално признат доставчик за авиационната индустрия.

През м.ноември е закупен терен от 100.000 м2, на който през следващите години ще бъде построен нов завод за производство на сензори.

2014: За пръв път JUMO попада в списъка на списание FOCUS за „Най-добри работодатели в Германия“.

JUMO е отличена по повод своето 65-то участие на Хановерския панаир.

Според изследване на Munich Strategy Group (MSG) JUMO попада сред 100-те най-успешни средно големи фирми в Германия. MSG е изследвала постиженията и стратегиите на над 3.300 предприятия с годишен оборот между 15 и 400 милиона Евро.

2015: В рамките на „Дни на предприемача” в Хесен, Германия, JUMO бе отличена със званието „Шампион на Хесен за 2015” в категорията „Лидер на световния пазар” за своите температурни сензори за топломери.

JUMO получи отличие и като финалист в реномираната надпревара за „Голямата награда на средната класа”.

За втори път JUMO е и в списъка на списание FOCUS за „Най-добър работодател на Германия”.

В класацията на най-успешните предприятия на „Мюнхенската група за стратегии” (MSG), JUMO се изкачва от 60. на 21. място и с това се причислява към най-динамично развиващите се компании на годината.

Успешният мениджмънд по отношение на здравето на работниците в JUMO бе отличен от Здравната каса на работещите в техническия сектор.


2016: Придобиване на PGT Thermoprozesstechnik Gmbh, което се намира в Тройсдорф като 25-то дъщерно дружество на Юмо. Фирмата е специализирана в производството на иновативни пластични температурни сензори и е дългосрочен партньор на JUMO.

Бизнес списанието "Фокус" връчва наградите "Най-добри кариерни възможности" в сътрудничество с института "Deutschlandtest". Освен това списанието разглежда лидерската култура, устойчивостта и имиджа на 2000-те най-силни компании. JUMO постигна второ място в сектора  "Измервателна технология" през 2016 г.

Списанието Wirtschaftswoche анализира иновационната сила на 3500 немски средно големи компании в сътрудничество с Мюнхенската стратегическа група (MSG). През 2016 г. JUMO постига изключителната 25-та позиция в общото класиране.

През 2016 г. училището за предприемачество на HBM в университета "Свети Гален" публикува индекс на световния пазар за региона DACH. JUMO е включена в списъка като "Шампион на водещия световния пазар 2017" с промишлени температурни датчици за топломери.

2017: През 2017 г. JUMO получава наградата за "Немска марка". Тази награда се присъжда на успешни марки, последователно управление на марката и устойчива търговска марка.

JUMO получава "Grosser Preis des Mittelstandes". Най-важната бизнес награда в Германия се присъжда от Фондация "Оскар Пацелт" от 1995 г. насам и отличава "изключителни постижения на средно големи фирми".